Sitt rätt framför datorn

Kvinna sitter framför datorn och tar sig om nacken och har ont

 

Förebygg fysiska besvär med rätt ergonomi

 

Det är viktigt hur vi arbetar framför datorn. Enligt arbetsmiljöverket har arbetsrelaterade problem ökat bland datoranvändare. 

Att se över sin arbetsplats och ergonomi regelbundet är ett sätt att förebygga fysiska besvär.

 

Stolen: Se till att stolen är korrekt anpassad så att dina fötter kan vila på golvet och knäna är i en vinkel på 90-100 grader. Undvik att ha stolsitsen tryckande mot lårets undersida för att undvika obehag.

Skrivbordet: Justera skrivbordet så att det når upp till armbågshöjd när du vinklar armarna till 90 grader. Detta hjälper till att hålla en naturlig och avslappnad position för armar och handleder.

Tangentbordet: Placera tangentbordet 15 cm in på skrivbordet och se till att det är så plant som möjligt för att minimera onödig vinkling av handleden. Detta kan minska belastningen på armmuskulaturen och skulderbladen.

Musen: Ha musen så nära tangentbordet som möjligt och inom axelbredd. Välj en mus som passar bekvämt i handflatan och undvik att använda en alltför stor mus som kan leda till spända muskler och överansträngning. En rullstav kan också vara ett alternativ till traditionell mus.

Skärmen:Placera skärmen på en armlängds avstånd, vanligtvis mellan 50-80 cm. Se till att skärmen är placerad mitt framför dig och att dina ögon är i linje med den övre delen av skärmen. Undvik att ha skärmen för högt placerad, då det kan orsaka obehag och spänningar i nacke, axlar och huvud.>

Källa: Arbetsmiljöverket